ShortCut Productions

New

Георги Тошев и екипът  подготвят документален филм за оперната певица Светла Василева. Българката, родена в Добрич, е едно от най-изявените имена в световната опера. През последните 20 години  примата покорява публиката на Метрополитън Опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Ковънт Гардън в Лондон и др. Репертоарът й включва едни от най-ярките женски оперни героини,  партнира си с имена като Андреа Бочели и Пласидо Доминго, пее под диригентската палка на Зубин Мета, Рикардо Мути, Франко Дзефирели и др.

За първи път Светла Василева излиза на българска сцена през ноември миналата година в зала 1 на НДК,  като специален гост на цигуларя Васко Василев, с когото я свързва дългогодишно приятелство. Въпреки натоварените им графици за години напред, през юли двамата се събраха отново в София за един специален проект по случай честванията на 80-годишнината на БНТ. Концертмайсторът на Кралската Опера в Лондон и сопраното записаха аблум с италиански канцонети, заедно със симфоничния оркестър на БНР и под диригенството на Марчело Рота, специалист в областта на италианската класика.

През сезона 2013/2014 г Василева е на турне в Европа и САЩ, заедно с Андреа Бочели, който ще пее у нас на 31 август. Интервю с италианския оперен певец ще бъде включено във филма на Тошев, както и разговорите му с Пласидо Доминго и съпругата на големия тенор – Марта Доминго, които са сред близките приятели на Светла Василева.

Телевизионният екип запечатва и един от паметните моменти в кариерата на Василева – последния спектакъл на “Мадам Бътерфлай” от любимия й композитор Джакомо Пучини в опера “Бастилия” в Париж – продукция, чийто творчески ръководител е екстравагантният визуален артист Боб Уилсън. Превъплъщението й е в главната героиня Чо-чо Сан, високо оценено от френската критика. Екипът е допуснат да заснеме приготовленията на сопраното в гримьорната, минути преди да излезе на сцената, както и да влезе зад кулисите на Националата  опера. Интервюто с талантливата българка, Тошев и екипът му провеждат в някогашния апартамент на Сергей Дягилев  в 5-звездния хотел Скриб до Опера “Гарние”, който през годините приютява величията на световната опера и балет.

Очаквайте премиерата на филма на Георги Тошев през 2015 година.

Svetla_Vessileva_Paris-0133

1907372_909687505711860_4644682269778611809_n

Светла Василева в "Тоска" на Джакомо Пучини
Светла Василева в “Тоска” на Джакомо Пучини